Wednesday, November 29, 2017

| AL KISAH | : MENANTU 1

Menantu pertama Ummi bernama Sakinah, isteri kepada Ustaz Aiman PROFAZZ:

 Degree in Mass Com UiTM.
Ramai yang kata student masscom modern, seksi dan rugged. Mereka hairan kenapa Ummi pilih menantu budak masscom UiTM.

Awalnya Sakinah bekerja sebagai journalist di salah sebuah News Agency selama 3 tahun.

Selepas setahun lebih bernikah, mereka mendapat anak pertama.

Ketika anak mereka berusia beberapa bulan, Sakinah telah memohon untuk sambung buat Masters in Mass Com di IIUM bawah Young Lecturer Programme.

Kini Sakinah sedang menyambung pelajaran di peringkat PhD di UM dalam bidang Mass Com.

Yang menarik walaupun tahap pengajian menantu Ummi sentiasa meningkat namun pendidikan anak-anak menjadi keutamaan. Masa bersama anak jauh lebih banyak berbanding masa bekerja.

Antara sebab Sakinah meninggalkan kerjaya sebagai journalist adalah kerana masa yang terlalu lama di pejabat, di jalanan dan keletihan ke sana ke mari menemuramah pelbagai orang, mencatat pelbagai isu dan menyediakan laporan. 
Jika dilihat dari segi kerjaya yang menarik dan berpotensi sememangnya agak sukar seseorang melepaskan jawatan yang menjadi minat mendalam.

Namun atas kesepakatan suami isteri dan teruja untuk menyambung legasi melahirkan Professional Huffaz (PROFAZZ), Sakinah sanggup menahan nafsu dan gelora hati sendiri demi sebuah keluarga soleh.

Anak mereka turut menyertai Akademi PROFAZZ untuk mulai menghafal al-Quran dan menunjukkan prestasi yang membanggakan.

Jarak dari Gombak ke Bangi setiap hujung minggu terasa dekat. Matlamat melahirkan lebih ramai lagi PROFAZZ membuatkan yang sukar menjadi senang. Itulah rutin mereka sejak 2 tahun yang lepas. Tiada sedikit pun nada rungutan atau keluh kesah. Apatah lagi bila melihatkan anak yang mulanya tidak berminat untuk membaca al-Quran kini mengucapkan kata-kata..."I love to read Quran. Everyday I want to read Quran and Iqra'. I want to be a PROFAZZ too."

Moga anak menantu Ummi istiqomah dalam mengambil amanah ini dan terus berjuang hingga ke titisan darah terakhir. Amin ya Rabbal 'Alamin

http://belibukuPROFAZZ.wasap.my
http://EjenDropshipPROFAZZ.wasap.my
http://borongbukuPROFAZZ.wasap.my
#UmmiPROFAZZ

No comments:

Post a Comment