Friday, January 19, 2018

KEMESRAAN IBU DAN ANK

Ummi kalau bersembang dengan anak-anak memang rabung sekali. (Orang Kedah kata sembang rabung maksudnya sembang kencang). Contohnya, Ummi boleh bergayut beberapa jam skype dengan Irfan semasa dia di Mesir dulu. Macam-macam story kami boleh sembang. Ummi boleh berjaga hingga dini hari berceloteh dengan Aiman dari satu topik ke topik yang lain.

Kalau semua anak-anak berkumpul di rumah memang riuh rendah kami bercerita macam dah lama tak bersua walhal baru minggu sebelumnya masing-masing balik kampung.

Perbualan berlegar dari isu semasa ke cerita politik masuk bab artis dan lain-lain lagi. Kadang-kadang terpaksa flashback kenapa boleh sampai jauh sangat menerawang topik yang disembangkan.

Suhayl duduk sekali dengan Ummi walaupun sudah berumahtangga dan mempunyai anak. Tapi dia selalu ketawa kerana bila berbual dengan Ummi nampak seperti sudah lama tidak bersua kerana banyak yang masih nak disembangkan. Dan kalau sembang memang beria-ia seakan tidak pernah habis isu yang mahu diceritakan. Menurut Suhayl, dia mengetahui 95% kisah hidup Ummi. (5% lagi Ummi masih simpan kekal sebagai rahsia)....

Farhan almost everyday jumpa Ummi sebab kerja sekali. Syamil dan famili pula tinggal di taman sebelah je. Bila-bila boleh set appointment lunch atau dinner sekali.

Sebab itulah anak-anak mesra dengan Ummi dan tidak kekok di antara satu sama lain.


Ummi pernah lihat anak rakan-rakan yang buat hal masing-masing di kalangan adik beradik dan tidak bercakap sangat di antara satu sama lain. Ada juga para ibu yang menegur Ummi hairan macam mana Ummi boleh bersembang lama dengan anak-anak sedangkan anak-anak Ummi semuanya lelaki dan sudah besar-besar belaka.

Inilah antara rahsia Ummi mengikat hati anak-anak agar rapat dengan Ummi. Yakni melalui perbualan dan layanan mesra serta sembang dari hati ke hati. InsyaAllah melalui cara ini mereka dapat mengenali lebih dekat isi hati ibu mereka, kesukaan, pantang larang di samping impian dan jangkaan masa depan hidup ini.

#UmmiPROFAZZ

#MembinaProfessionalHuffaz

No comments:

Post a Comment